Close

2022-10-27

Naujienos iš Europos vyskupų konferencijų tarybos simpoziumo „Christus vivit“

Spalio 2023 dienomis Krokuvoje vyko Europos vyskupų konferencijų tarybos simpoziumas Christus vivit“. Šis simpoziumas buvo planuojamas 2020 metais, bet dėl pandemijos buvo nukeltas.
Simpoziumo metu, pranešimus sakė jauni žmonės atsižvelgiant į apaštaliniame laiške Christus vivit iškeltas mintis, kad Bažnyčia turi klausytis jaunimo norėdama jiems padėti. Pranešėjų liudijimai apie tai kaip jie mato Bažnyčios veiklą, kaip atrado tikėjimą bei kiti pasidalijimai, buvo nauji, bet tuo pačių metu ir labai pažįstami. Klausant atrodė, kad ir kažką panašaus išgyvenau.
Pagrindinis klausimas, kurį buvo iškėlusi vyskupų konferencija šiam simpoziumui buvo: „Ką daryti, kad jauni žmonės rastų tikėjimą ir liktų Bažnyčios dalimi?“
Pirmas žingsnis sprendimo link būtų kurti asmeninį santykį su jaunais žmonėmis. santykį galime kurti ne tik per bažnytinę veiklą (adoracijas, Alfa kursą, šv. Mišias, labdaras ir t. t.), bet ir eidami į spektaklius, rinkdamiesi pažaisti futbolą, tinklinį ar stalo žaidimų ir visame tame savo buvimu liudyti tikėjimą. Toks santykis jaunuoliui padeda vis giliau įsišaknyti Bažnytinėje bendruomenėje.
Antras svarbus žingsnis yra išmokti kalbėti jaunimo kalba, nes mes ir jie mūsų nesuprantam. Tai taip pat yra įmanoma tik kuriant asmeninį santykį: vis labiau atpažįstant jaunimo gyvenimo aktualijas, problemas su kuriomis jie susiduria ir turi spręsti, palydint juos ir vis giliau atskleidžiant Jėzaus ir Bažnyčios mokymą.
Trečias žingsnis yra malda. Turime melstis, kad Dievas šauktų jaunimą į Bažnyčią ir tikėjimą, nes nesvarbu kokius renginius organizuosim, be vidinio paraginimo Dievo, jauni žmonės neliks Bažnyčioj.
Simpoziumo metu buvo pristatytos kelios iniciatyvos ir renginiai, kurie kitose šalyse padėjo pritraukti jaunų žmonių. Aprašau kelias, kurios man labiausiai patiko:
Austrijos „Pašaukimų muzikos apdovanojimai“. Šis renginys kviečia jaunus žmones kurti dainas apie savo pašaukimą bet kokia forma.
Vokietijos 72 valandų projektas. Jame jaunuoliai yra kviečiami sugalvoti kokį nors socialinį projektą (atnaujinti žaidimų aikštelę, padaryti labdarą ar aplankyti senelių namus) ir tuos visus sugalvotus projektus savo parapijose, bendruomenėse, vietovėse per tas pačias 72 valandas turi atlikti.
Liuksenburgas yra išleidęs tokias knygas Tweeting with GOD“, Online with the Saints ir Your neighbour is GOD“. Šios knygos yra parašytos atsakant į jaunimui kilusius klausimus apie tikėjimą, šventuosius bei kitus su Bažnyčia susijusius klausimus.
Kelios akimirkos iš simpoziumo:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nuotraukos: Krokuvos arkivyskupijos, Pijaus Stravinsko ir Miglės Viselgaitės.
Pijus Stravinskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *