Close

2012-05-16

Pasiruošimo medžiaga Nr.5 dekanatų Jaunimo dienoms Vilkaviškio vyskupijoje

Įvadas. Savo katechezėse jūs jau mąstėte apie tai, kokias kovas patiriate savo gyvenime. Toms kovoms reikalingi ginklai. Šį kartą jums siūlome pamąstyti kokiais ginklais galima pasinaudoti kasdienybėje. Neišsigąskite šiems ginklams naudoti nereikės pereiti medicininės peržiūros ir išsiimti ginklams turėti reikalingų leidimų. Mūsų ginklai apie kuriuos siūlome pasvarstyti yra paprasti. Tai pirmiausiai meilė ir iš kurios vėliau kyla gerumas.

Palaimintasis Jurgis Matulaitis kvietė katalikus būti avangardu savo aplinkoje. Trumpai apžvelkime, ką gi reiškia žodis avangardas. Galima rasti keletą šio žodžio reikšmių:

Avangardas (pranc. avant – garde /ɑvɑ̃gɑrd/ ‘priekinė sargyba, priešakinis dalinys’) – priekinis žygiuojančios kariuomenės dalinys, nedidelė, labai gerai paruoštų kareivių grupė, žvalgančių ir tiriančių vietovę ir parenkančių saugiausią maršrutą iš paskos sekantiems būriams.

Avangardas meta iššūkį tam, kas visuomenėje laikoma priimtomis ar nusistovėjusiomis normomis.

Grįžtant prie pal. J. Matulaičio paraginimo būti avangardu galime sau pritaikyti visas reikšmes ypač galėtų tikti mintis (kadangi kalbame apie ginklus) apie priekinį pulką, bet taip pat ir apie iššūkį visuomenėje populiarioms normoms ir vertybėms.

VVJD_5

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *