Close

2013-12-22

Beatliejaus ugnies kelionė

Beatliejaus ugnelėsBetliejaus taikos ugnis – simbolinė akcija, skirta žmonijos taikai ir brolybei. Akcija buvo pradėta 1986 m. Austrijoje, Linco mieste. Kasmet ypač pasižymėjęs vaikas iš Austrijos keliauja į Palestiną ir Betliejuje uždega žvakę, kuri lėktuvu, specialioje kapsulėje, transportuojama į Vieną iš kur ugnis paplinta po visą šalį, o vėliau ir po visą Pasaulį. Šiais metais dvylikametis Michaelis lapkričio 26 d. lydimas savo mamos ir kelių šimtų Austrijos piligrimų Betliejuje, Jėzaus gimimo vietoje, uždegė šviečiantį Kalėdų simbolį.

Lietuvos skautiškų organizacijų skautai ir skautės šiame renginyje dalyvauja jau daugiau nei 10 metų. Betliejaus taikos liepsnelė, padedant skautams ir skautėms, taip pat visiems geros valios žmonėms, keliauja į šeimas, bažnyčių bendruomenes, draugijas, mokyklas ir darželius, į visuomenines institucijas, ligonines, senelių globos namus, kalėjimus, pas tuos žmones, kurie liūdi ir kuriems trūksta šviesos…

Marijampolės krašto draugovių skautai, drauge su Alytaus ir Vilniaus kraštų skautais, turi išskirtinę misiją – jie pirmieji perima ugnį iš kaimynų lenkų ir jų uždegta ugnis tęsia savo kelionę po Lietuvą.

Beatliejaus ugnis keliaujaGruodžio 17 d. Betliejaus taikos ugnis atkeliavo į Lietuvą. Marijampolės skautai dalyvavo iškilmingoje Betliejaus taikos ugnies perdavimo ceremonijoje Lietuvos – Lenkijos pasienyje. Po šilto ir dvasingo ritualo ugnis jau plazdeno lietuvių  žibintuose ir žvakidėse.

Dabar skautų misija, kad kuo daugiau žmonių pajustų Betliejaus ugnelės šilumą ir šviesą.

Pirmiausia ugnį atnešėme ir uždegėme Marijampolės šv. Mykolo Arkangelo bazilikoje, vėliau keliavome į Marijampolės socialines įstaigas, ten, kur šis vilties ženklas ypač reikalingas, nešama pas tuos žmones, kurie yra ant gyvenimo slenksčio krašto, kurie liūdi, ir tiems, kuriems reikalinga globa ir paguoda. Ugnis, kaip Kalėdų simbolis, taip pat buvo pristatoma visuomeninėse miesto įstaigose, mokyklų bendruomenėse. Gruodžio 18 dienos popietę jaunimo organizacijų nariai: Skautai, Jūrų skautai, Valančiukai, „Sniego gniūžtė“ ir kiti, rinkomsi į advento vakarą Rygiškių Jono gimnazijoje. Žaidimus vedė mokiniai iš skautų ir „Sniego gniūžtės“ organizacijų. Popietę užbaigėme gamindami angeliukus, kuriuos vėliau dovanojome vienas kitam.

Bendra nuotraukaBetliejaus taikos šviesa nėra joks magiškas ženklas, kuri galėtų išburti taiką. Ji yra simbolis, primenantis mums, kad mes turime prisidėti prie taikos išsaugojimo. Pirmiausia mes patys turime gyventi taikoje su savo šeima, kaimynais, bendruomenės nariais.

Nuoširdžiai dėkojame Marijampolės savivaldybės Tarybos narei Gražinai Ligijai Trimakaitei, šv. Mykolo Arkangelo bazilikos klebonui Andriui Šidlauskui, Vilkaviškio vyskupijos Jaunimo centrui, Marijampolės savivaldybės Jaunimo užimtumo programai, visiems geriems žmonėms padėjusiems organizuoti ir vykdyti šią akciją. Jūsų geranoriškumo ir pagalbos dėka akcija vyko sklandžiai ir prasmingai.

 

Marijampolės Moksleivių kūrybos centro metodininkė,

Sūduvos skautų tunto tuntininkė

Audronė Levickienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *