Close

2017-01-06

Naujametinis Taizé susitkimas Rygoje

2016 m. gruodžio 28 d. labai anksti ryte, kai daugelis atostogaujančio jaunimo dar ramiai pūtė į akį savo patogiose lovose, kelios dešimtys jaunuolių iš Vilkaviškio vyskupijos jau sėdėjo autobuse, kuris judėjo Rygos link. Jie galėjo numanyti, kas jų laukia, tačiau ir didžiausiose svajonėse nebuvo pagalvoję apie tai, ką Dievas buvo paruošęs šiam laikui, kai Taizé brolių sukviesti susitiko apie 15000 jaunų žmonių iš viso pasaulio.

Išvažiuodami meldėmės, klausėmės Popiežiaus Pranciškaus laiško skirto pasveikinti kiekvienam, kuris dalyvavo Rygoje vykusiame Naujametiniame susitikime. Kai galiausiai nuvykome ir buvome užregistruoti, išskirstė mus po skirtingas parapijas. Kai kas važinėjo į Jalgavą, kai kas į Tukums miestelį.

Ryte, po pietų ir vakare visada melsdavomės kartu – tai buvo nepajudinamos dienos eigos dalys. Taip pat dalyvavome keliose konferencijose, mokymuose, šv. Mišiose. Mokymai buvo paties įvairiausio spektro: nuo žydų tautos tradicijų iki kvantinės fizikos, nuo žmonių liudijimo apie gyvenimą mažose bendruomenėse iki Sutaikinimo sakramento šventimo ir t. t. Kiekvienas buvo laisvas pasirinkti tą užsiėmimą, kurio norėjo.

Naujų metų išvakarėse visi Lietuviai susirinko į šv. Alberto bažnyčią, kartu švęsti šv. Mišių, liudyti, ką davė šis Taizé susitikimas jiems asmeniškai. Susitikimą transliavo Marijos Radijas. Meldėmės už visus atvykusius ir negalėjusius atvykti.

Grįžę į parapijas rinkomės į vigiliją – budėjimą ir maldą už taiką. O po to… Šokom trypėm iki paryčių! Su fejerverkais, su tautiniais latvių ir lietuvių šokiais, su dainomis, vaišėmis, juoku ir labai pakilia nuotaika. 🙂 Sausio 1 d. praleidome su šeimomis – bendravome prie pietų stalo, keitėmės dovanėlėmis. Visai kitaip sutikti Naujieji, nei įprastai. Visai kitaip.

Grįžtant, tikriausiai nei vienas nemiegojom, nes buvo tiek daug įspūdžių, tiek daug kuo pasidalinti su šalia sėdinčiu, tiek daug kuo pasidžiaugti. Galiausiai visi norintieji ėjo prie mikrofono ir dalijosi savo asmenine patirtimi. O ji buvo įvairi: nuo „liūdesio kebabo“ iki „ir lenkai pilni Šventosios Dvasios“, nuo „gyvenimo tikromis piligrimystės sąlygomis“ iki „pokalbių su vyskupu“, nuo „laužyta rusų kalba atliktos išpažinties“ iki „prancūzų gerbėjų grupelės“, nuo „maldos prie kryžiaus“ iki „Ryga ta šalis“ <…>.

Daugelis pasidalino savo patiritmi ir įžvalgomis žodžiu, bet sulaukėme ir laiško nuo piligrimės Gretos:
„Taizé dienose buvau pirmą kartą, labai abejojau dėl važiavimo, tačiau vis tiek važiavau, o dabar to visiškai nesigailiu. 
Buvo įvairiausių dalykų, kurių aš bijojau. Vienas iš jų tas, kad nežinojau, kur gyvensim, kokioje šeimoje ar mokyklos salėje. Labai norėjau pakliūti pas šeimą, kuri būtų susijusi su muzika, o taip ir įvyko. Buvo be galo smagu su jais dainuoti, giedoti vakare grįžus po dienos pamaldų. Galbūt skamba labai paprastas dalykas tas dainavimas su šeima, tačiau jausmas buvo tikrai labai geras. 
Kitą dieną vakaro pamaldose, kur buvo laaaaabaaai daug besimeldžiančių žmonių man nebuvo daug vietos sėdėt, o tada prasidėjo kiek įdomios mintys. Galvojau: „sėdžiu dabar čia, neturiu vietos net kuprinės šalia savęs pasidėti, naktį miegojau ant žemės ir tai kelias valandas, skubėjau per šaltą ir vėjuotą Rygą, kad tik spėt pavalgyt vakarienę, prie kurios buvo nusidriekusios eilės“, o vis tiek jaučiausi be galo laiminga, sėdėdama ten ir neturėdama, kur kojų ištiesti. Tas buvimas su visais buvo toks stebuklingas, nes labai smagu matyti žmones, kurie atvažiavo ne vieną šimtą kilometrų, o kiti gal net tūkstantį, kad tik pasimelstų. 
Taizé buvo dar viena puiki patirtis. Priežasčių nevažiuoti į Taizé buvau prikūrusi begalybes, tačiau jas nugalėjo mažas mažas mano noras, atsiradęs nežinau iš kur, ten nuvykti. 
Dėkoju, kad turėjau tokią puikią galimybę. :)“

Kitais metais Naujametinis Taizé susitikimas vuks Bazelyje (Šveicarija). Laukia puikus laikas. Ar važiuosi su mumis?

Fotografijos: https://www.facebook.com/pg/VVJC1998/photos/?tab=album&album_id=1781116975464774

VVJC komanda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *