Close

2010-02-26

Kas bendro tarp sporto ir Bažnyčios?

image_img_1831_640_480Olimpinėse Vankuverio žiemos žaidynėse savaip dalyvauja ir Vatikanas. Popiežius, tiesa, atsiuntė ne savo sportininkus, bet sveikinimo telegramą. O kaip sporto erdvėse Bažnyčia siekia plėtoti sielovadą?

Benediktas XVI savo laiške žiemos olimpiados dalyviams linkėjo siekti daugiau nei aukso medalių. Sporto varžybos, sakė jis, gali padėti suartėti žmonėms ir tautoms. Jis Iireiškė paramą Kanados Bažnyčios iniciatyvai „Daugiau nei auksas“. Iniciatyva siūlo dvasinę programą, renginius bei svetingumą sportininkams, lankytojams bei savanoriams.

Prieš šešerius metus Vatikanas įkūrė biurą „Bažnyčia ir sportas“, kuriam vadovauja amerikietis kunigas. Taip Jonas Paulius II siekė prisidėti įtvirtinant autentiškas žmogiškąsias ir krikščioniškąsias vertybes šiuolaikiniame sporte.

Šiandien nerimaujama, kad lygybę, brolystę ir sąžiningą žaidimą baigia sunaikinti milijardinį pelną nešanti sporto industrija. Nelegalus dopingo vartojimas, išpūstos algos, sportiškumui prieštaraujantis elgesys tiek sporto aikštelėje tiek už jos ribų visiškai iškreipė sportininko kaip kūnu ir siela sveiko atleto įvaizdį.

Siekdami pateikti etiško sporto pavyzdį, viena Italijos katalikų sporto asociacija pradėjo iniciatyvą „The Clericus Cup“. Šiandien tai itin populiarus futbolo turnyras, pritraukiantis 16 komandų, kuriose varžo Romoje studijuojantys seminaristai bei kunigai.

Teoriškai, pagrindinis tikslas nėra laimėti, tačiau tiek sirgaliai, tiek patys dalyviai, labai aistringai siekia parvežti Taurę savo seminarijai. Pernai Romoje veikiančios JAV seminarijos komanda finale laimėjo sidabrą.

Sportas nėra svetimas ir anapus Vatikano sienų. Darbuotojai kasmet rengia futbolo čempionatus, kuriuose Šveicarų gvardiečių rinktinė susitinka su Vatikano radijo bei kitų biurų tarnautojų komanda.

Už Vatikano muziejų stovi ir teniso kortai. Nemažai Romos kurijos darbuotojų yra aistringi sporto, ypač futbolo, gerbėjai. Futbolas laikomas antrąja italų religija.

Sportu domisi ir popiežiai. Pijus XI dalyvavo aukščiausio lygio alpinizmo varžybose Šveicarijoje.

Pijus XII leido Šv. Petro aikštę paversti sporto aikštele istorinėms krepšinio varžyboms 1955-siais.

Jonas XXIII itin domėjosi dviračių sportu, o Paulius VI vėliavėle sveikino Tour d’Italia atidarymą 1974 metais.

Kiek atmintis siekia, Jonas Paulius II, be abejonės, išsiskiria kaip atletiškiausias popiežius. Labai mėgo slidinėti, žaisti futbolą, keliauti ir plaukioti. Vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe jam buvo specialiai įrengtas baseinas.

Tuo tarpu popiežius Benediktas XVI yra labiau knygų mėgėjas. Mažojoje seminarijoje jis buvo mažiausias tarp berniukų ir, kaip pats sako, „visiškai netinkamas sportui“. Mokykloje kasdienių dviejų valandų sportinę veiklą jis apibūdino kaip „didžiausią kankynę“. Tačiau kaip dauguma bavarų jis mėgsta vaikščioti po miškus ir kalnus. Retai praleidžia kasdienius pasivaikščiojimus po Vatikano sodus.

Parengė S. Žiugždaitė

Bernardinai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *