Close

2010-04-13

Jaunimo inteaktyvus proveržis KURIANTIS KŪRĖJO KŪRINYS

Š. m. kovo 19 – 20 dienomis Vilkaviškio vyskupijos Pastoraciniame centre vyko jaunimo inteaktyvus proveržis KURIANTIS KŪRĖJO KŪRINYS, skirtas jaunimui nuo 16 iki 25 – erių metų. Susibūrime dalyvavo jaunimas iš Marijampolės, Vilkaviškio, Virbalio, Liudvinavo, Skardupių, Prienų bei Kauno. Renginį prganizavo Vilkaviškio vyskupijos Šeimos bei Religinio švietimo centrai.

Penktadienio pavakare susirinkęs jaunimas pirmiausiai susipažino, padedami šv. Kazimiero kongregacijos vyresniosios sesers Lidijos Šicaitės. Įsigilindami į kai kurias savo vardų reikšmes bei savybes susirinkusieji bandė atsakyti į klausimą, kas aš esu?

Po gausios vakarienės s. Lidija toliau vedė jaunimą link kuriančio Kūrėjo kurinio esmės atvėrimo per užsiėmimą kūryba – dieviškasis kibirkščiavimas. Ir pirmasis žingsnis čia – suvokti, kas yra Kūrėjo kūrinys bei ką šio susitikimo tema nori atskleisti? To pasekoje kiekvienas pasirinko po didelio formato fotografiją su skirtingais vaizdais ir tyloje rašė savo mintis. Po to, stebėtinai atvirai, drąsiai ir jautriai jaunimas skaitė savuosius, tik ką gimusius tekstus, kurie atvedė prie s. Lidijos mini paskaitos apie homeriškąją ir biblinę literatūrą.

Penktadienio vaką  nuo 20.00 iki 22.00 valandos Marijampolėje buvo įsikūrusi Marijos radijos stidija, kuri tiesiogiai klausytojams perdavė penktadienininę laidą jaunimui „Pasilik su mumis, Viešpatie“. Tai buvo mėgiamos, ar savo poezijos bei prozos skaitymas, dainų dainavimas, giesmių giedojimas bei dalinimasis įvairiomis mintimis. Specialiai lyriškai įkurtoje poetinėje studijoje išties vyravo labai šeimyniška ir jaunatviška atmosfera. Šio projekto koordinatoriaus ir laidos vedėjo kun. Ryčio Baltrušaičio paakinti dalyviai dalinosi ir savo įžvalgomis apie kūrybą, apie bendraamžius su kuriais susitinka mokyklose.

Po rimtos laidos jaunimo laukė šv. Juozapo pyragas, švenčiant juozapines, ir bendruomeninis šventimas su žaidimais, šokiais, pajuokavimais.

Šeštadienio ankstų rytą jaunimas Viešpačiui ištarė: „Labas rytas“, įsigilindami į psalmių tekstus bei giedodami giesmes Pastoracinio centro koplyčioje.

O po pusryčių laukė išties dvi labai intensyvios, bet dar labiau stebinančiai įdomios renginio dalys.

Pirmoji – susitikimas su meninike Skaidra Jančaite, kuri atvėrė išdaigą, nuostabą, žavesį ir kūrimą balsu. Pradžioje papasakojusi apie savo gyvenimo ir pašaukimo kelią, menininkė drąsino jaunimą nebijoti kurti, būti savimi, džiaugtis šviesiomis akimirkomis. Vėliau viešnia visus dalyvius įtraukė į aktyvų alvavimą dainuojant, klausantis ir patiems grojant netikėčiausiais instrumentais. Šios dvi valandos buvo aiškaus vidinio išsilaisvinimo laikas, kai supranti, kad kūrybiškumas yra Dievo dovana, Dievo, kuris yra laisvės šaltinis.

Ne mažiau gilus ir dėmesį kaustantis susitikimas vyko ir su Kauno Mažojo Teatro aktoriumi Arūnu Žemaitaičiu, kurio pasakojimas apie savo gyvenimo pašaukimą pirmiausiai turėjo gerokai sustiprinti jaunimą, nes pasak, svečio, iš provincijos kilęs ir dėl to paauglystėje šiek tiek kompleksavęs, bet vėliau patyręs pastiprinimą iš autoritetingų asmenų, siekė savo svajonių išsipildymo ir tapo aktoriumi. Aktorius A. Žemaitaitis jaunuolius supažindino su bibliodramos elementais, padėdamas ne tik labiau suvokti nagrinėjamas Šventojo Rašto ištraukas, bet kviesdamas įsigyventi į skaitomą Žodį ir stebėti save, kur link Viešpats kviečia.

Reginys baigėsi renginio koordinatoriaus perskaityta ištrauka iš Pradžios knygos, kur randame, kad tai ką Dievas sukūrė buvo gera. Tai ir buvo kvietimas jaunimui – nebijoti kurti. Kurti tai kas gera.

 

Kun. Rytis Baltrušaitis

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *